Azure Web Service

Posted by anghelvalentin on September 28, 2019

Daca in articolul precedent despre azure ti-am vorbit in general despre serviciile pe care le ofera Azure, astazi iti voi vorbii doar despre App Service App Service este serviciul de host pentru aplicatiile web. Poti sa hostezi pe serverele Azure aplicatii scrise: ASP.NET Core, ASP.NET, Node, PHP, Java, Python, Ruby. De asemenea, daca ai o aplicatie care nu e scrisa in aceste limbaje, poti sa o hostezi intr-o imagine de docker pe care sa o urci pe serverele de la azure. Aceste servere pot sa fie Linux sau Windows.

Azure iti ofera simplitate, iar acest lucru se vede si la App Service. Daca vrei sa faci publish la o aplicatie web pe azure, pai urmezi pasii de publish din visual studio si nimic mai mult. Nu trebuie sa te chinui, nu trebuie sa adaugi ip in whitelist, nu trebuie sa faci tumbe. Totul la un click distanta.

Poti sa folosesti un App Service plan care sa iti permita sa hostezi mai multe aplicatii web, fara sa mai trebuiasca sa cumperi host separat pentru el. Cumperi o instanta si hostezi mai multe aplicatii web pe ea.

Azure App Service iti ofera cam ce iti ofera orice serviciu de hosting, dar iti mai ofera si perfomanta, logging si loggin stream in timp real, web jobs (similar cu joburile din sql, doar ca din cod), push notifications, mysql database (practic se creeaza o baza de date mysql pe acelasi server cu aplicatia web), sttaging slots (vrei sa duci un deploy in productie, il duci pe un sttaging slot te asiguri ca este totul in regula, si pe urma faci swap).

Ce faci cand nu mai ai resurse

Ai doua posibilitati: Scale Up si Scale out. Cand o aplicatie merge greu ai doua optiuni: aloci mai multe resurse acelei aplicatii sau mai creezi o instanta intr-o arhitectura distribuita. Deci practic cand faci scale up tu aloci sau reduci din resursele unui singur server. Cand alegi optiunea de scale out tu alegi sa mai adaugi un server care sa preia din cereri.

Cat costa

Daca iti pui intrebarea cat costa, raspunsul este depinde. Poti sa pornesti de la un tier gratuit, ce iti ofera 1 Gb de memorie si 60 de minute de procesare, tier foarte bun cand ai ceva de prezentat (eu de exemplu am urcat aplicatia web de la dizertatie pe azure). Preturile ajung pana la 1000 de euro pe luna, dar pot creste in functie de nevoile tale.