Azure - serviciul de cloud de la Microsoft

Scurta introducere in lumea cloud

Posted by anghelvalentin on September 02, 2019

Azure, seriviciul de cloud a devenit din ce in ce mai popular, mai ales ca CEO actual al Microsoft, Satya Nadella (indianul meu favorit), este si cel care a pus bazele acestui serviciu. In ultimul timp, Azure castiga din ce in ce mai popularitate, prinzandu-l din urma pe frate mai mare, Amazon web services. Diferenta dintre cele doua este mai mica decat acum cativa ani, Microsoft luand fata uneori celor de la Amazon: Pentagonul a semnat un contract de peste un miliard de dolari cu Azure, in detrimentul celor de la AWS.

Azure ofera o gama larga de produse si servicii, cele mai populare produse ale celor de la Microsoft se gasesc si aici: SQL Server, Office 365, Azure AD. Practic pe Azure gasesti cam tot ce vrei: de la masini virtuale, servere de SQL, hostare de aplicatii web, functii Azure(secvente de cod ce pot fi apelate si executate pe serverele de la Microsoft), pana la Key Vault (seif pentru pastrarea secretelor).

Eu m-am jucat in mare cu serviciile de app service si sql server. App service e pentru hostarea aplicatiilor web si a api-urilor. Acest serviciu permite hostarea aplicatiilor in tehnologiile celor de la Microsft: ASP.NET Core si ASP.NET Framework, dar si Node, Python, Ruby, PHP, Java.

Pentru SQL Server ai doua posibilitati mari de hostare: IaaS (Infracstracture as a Service) si PaaS (Platform as a Services). In cazul IaaS, ai o masina virtuala hostata in cloud, ai mai multa libertate fata de PaaS. In cazul celei din urma, ai mai multe optiuni de hostare, pe care le poti vedea aici . Ideea e ca iti sta mintea in loc cand vezi cate optiuni de hostare si de taxare ai. Doar la IaaS poti sa alegi o gramada de imagini cu diferite sisteme de operare.

Deci efectiv nu ai cum sa urasti ce face Microsoft. Hater sa fi si tot recunosti ca ofera produse si servicii grozave.

Uite pe unde exista datacentere, nu toate serviciile sunt disponibile in toate datacenterele.

Pentru cine este Azure

Azure este un seriviciu ieftin pentru ce ofera, dar nu chiar atat de ieftin pentru a face orice pe el. Ca sa intelegi ce vreau sa zic, iti dau un exemplu: initial am vrut ca acest blog sa il hostez pe azure printr-un App service, conectat la o baza de date SQL Server. Problema a venit la cost, daca doresti sa setezi un domeniu, ai nevoie sa upgradezi planul: de la gratuit la cel pe bani. Asta nu era o problema, doar ca pretul era deja mai mare decat la hostingurile de mana a 2-a, si daca voiai sa pui si SSL, pai deja dadeai 50-60 de $ pe luna. SSL putea fi pus si prin Cloudflare, dar daca ramaneai pe cel mai mic tier, cei de la Azure iti opreau aplicatia cand nu exista trafic, intrucat acel tier nu este unul pentr productie, cele pentru productie fiind mai scumpe. Azure este pentru companii mici, medii si mari. De exemplu, tocmai ce ti-ai deschis o companie care are un magazin online, poti sa hostezi la azure site-ul pe cel mai tier de productie, iar cand traficul creste doar sa dai doua clickuri sa faci scale up. De asemenea, din punct de vedere al masurilor de securitate si backup, Azure e mana cereasca pentru corporatii, intrucat inchide multe puncte de audit.