Ce tip de aplicatii sa faci

Aplicatii desktop, mobile sau web?

Posted by anghelvalentin on December 18, 2020

Nu am mai scris pe blog de la începutul anului. Nu am stat degeaba, am scris două articole pentru platforma 4Mayo: unul despre proiectul de generare a datelor și unul despre complexitate algoritmilor. Astăzi o să iți vorbesc cum sa începi un proiect personal si la ce sa fi atent.

Anul acesta a fost foarte diferit: mult timp petrecut în casă. Acest lucru nu este un dezavantaj daca știi ce trebuie sa faci. Daca nu ai făcut mai nimic in perioada asta, nu te panica, mai ai timp!

Am mai spus-o, dar o repet: cel mai bun mod de a învăța programare este prin realizarea proiectelor personale. Când ma gândesc la proiecte personale exista 3 mari opțiuni de aplicații pe care un programator le poate face: desktop, mobile si web. Aplicațiile desktop sunt bune pentru programele ce necesita putere de procesare mare, aplicațiile mobile sunt utile pentru programele care rezolva probleme concrete, iar aplicațiile web asigura compatibilitate si ușurință in utilizare. De-a lungul timpului am încercat toate tipurile de aplicații, dar în final am rămas la cele web.

Avantaje aplicații web

Compatibilitate: aplicațiile web rulează pe orice tip dispozitiv unde exista un browser. Acest lucru este un avantaj important, întrucât mai mulți oameni au acces la aplicație, deci mai mult succes. Ușor de creat: nu trebuie sa știi trei limbaje diferite daca vrei sa creezi aplicația si pentru desktop si pentru mobil. Update automat. Când faci update la aplicație, ești sigur ca utilizatorii vor folosi versiunea cea mai nouă. Exista problema cache-ului, dar poți sa aprofundezi aceasta problema si sa scapi de ea destul de ușor.

Ți-am enumerat mai sus câteva avantaje, evident există și dezavantaje precum faptul că nu poți sa faci aplicații ce necesita putere mare de procesare. De asemenea, o aplicație web nu poate să utilizeze multiple funcții hardware. De asemenea, aplicațiile web nu funcționează daca nu ai o conexiune buna la internet. Progressive web apps dorește să rezolve aceasta problema, dar încă nu a câștigat popularitate intre utilizatori.

Mereu trebuie să te gândești dacă lucrul pe care îl faci în prezent poate să-ți folosească și în viitor. Aplicațiile web nu par să dispară, vor apărea noi framework-uri de JavaScript și noi funcții ale browserelor vor permite accesare ficționalităților de hardware. Ultimul mare update este WebAssembly, funcție ce va permite scrierea si rularea codului aproape la nivel nativ. Deja au început câteva jocuri mai vechi, precum Doom3, sa poate fi jucate direct in browser.

Aplicațiile mobile sunt la modă acum, la fel cum aplicațiile desktop au fost la moda acum 15-20 de ani. Nici unele, nici altele nu o sa dispară prea curând, dar cota lor va fi in continua scădere (pana si Internet Explorer încă mai e utilizat).

Eu am ales sa fac în viitor doar aplicații web.

PS: In luna Noiembrie, am mai realizat un site.