Cum sa castigi decent ca programator

Posted by anghelvalentin on October 05, 2019

Ai citit bine titlul? Da? Mai citeste-l o data!

Azi iti voi spune din perspectiva mea cateva modalitati prin care poti sa ajungi programator si sa castigi decent pentru Romania. Atentie nu scriu cum sa ajungi Bill Gates sau Steve Jobs.

Munca l-a creat pe om dar nici de lene nu murit nimeni

Primul pas pe care trebuie sa-l faci in mod constant este sa muncesti, unii ii spun pasiune, altii vocatie, altii ambitie. Pe scurt trebuie sa programezi. Si nu o data pe saptamana sau de doua ori pe saptamana Miercurea si Joia, trebuie sa programezi zilnic. Trebuie sa prinzi rapiditate in gandire si in scriere.

Ca sa ajungi expert, Malcolm Gladwell spunea ca trebuie sa ai cel putin 10000 de ore de lucru in spate. Mi se pare adevarat, dar am o veste buna pentru tine: daca vrei sa ajungi decent, o poti face mai repede.

Seteaza-ti obiective

Cel mai usor avansezi cand ai un scop in minte, pentru ca stii sa muncesti. Sa zicem ca vrei sa te faci dezvoltator web. Pai mai mult ca sigur ai o idee de site pe care poti sa o incepi. Pune-ti obiectiv sa faci un site si descrie cum vrei sa arate. Pune data de finalizare si dati silinta sa termini pana la data respectiva. Nu ai idee cat de multe poti invata prin practica.

Du-te la un bootcamp de programare

Exista si la noi conceptul de bootcamp, la care vin cativa programatori seniori si timp de cateva zile incearca sa te introduca in lumea unui limbaj sau a mai multe. Bootcampurile sunt o modalitate aparte deoarece permit lucrul in echipa, iar atmosfera este una diferita fata de modalitatile traditionale de predare.

Informeaza-te din mai multe surse

Orice om care vrea sa devina expert intr-un anumit domeniu trebuie sa citeasca si sa se documenteze cat mai mult.

De exemplu, un junior ar trebui sa inceapa atat urmareasca cursuri de pe platforme precum Pluralsight, cat si video-uri de pe YouTube.

Daca esti deja programator si ai nevoie de cateva sfaturi pentru a castiga mai mult decat media gasesti aici resurse utile pentru a iti mari salariul.

PS: Eu cel mai mult am avansat in timpul facultatii, eram la inceput in programare si mult timp liber care mi-a fost de folos. Nu te da batut Never surrender