Alege C#

Posted by anghelvalentin on September 22, 2019

Limbajul C# este detinut de catre cei de la Microsoft si a aparut in anul 2000. C# este considerat de multi programatori cel mai mare concurent pentru limbajul Java, fiind foarte asemanator ca sintaxa.

Invata C#

Stiu ca este o parere personala, dar consider ca e cel mai bun limbaj pentru programatorii juniori si iti voi explica de ce consider asta.

Aplicatii desktop

In primul rand, C# sta la baza celor mai populare tehnologii penru aplicatii desktop ale celor de la Microsoft: Windows Forms si WindowsPresentationFoundation.

WinForms reprezinta cea mai usoara metoda de a realiza aplicatii desktop pentru programatorii junior. Ai fereastra aplicatiei in care poti aduce cu drag and drop obiectele de care ai nevoie: butoane, campuri text, etc. In WinForms, programatorul are la indemana partea grafica, toate actiunile pe care le realizeaza prin drag and drop in formular sunt auto-generate in cod C#.

In WindowsPresentationFoundation, interfata grafica este separata intr-un fisier xaml, care este la baza un fisier xml. Daca ai programat in Android, WPF este asemanator. De asemenea, WPF este bazat pe grafica vectorizata, iar partea grafica poate fi usor imbunatatita.

Din versiunea 3 a framework-ului .NET Core poti realiza aplicatii desktop cu C# si pentru celelalte sisteme de operare.

ASP.NET

In al doilea rand, C# sta la baza framework-urilor de realizare a site-urilor web: ASP.NET si ASP.Net Core. ASP.NET Core este unul dintre cele mai sigure si rapide framework-uri de piata la ora actuala. Este un framework scalabil si multi platforma, poti sa-l pui intr-o imagine de docker si sa-ti deschizi cont trial pe digitalocean sa hostezi site-ul.

Features peste features

C# are o gramada de features: LINQ, async tasks, operatori pentru referintele null, patternuri, proprietati, tipuri anonime, variabile dinamice. In fiecare an, baietii de la Microsoft aduc noi imbunatatiri limbajului. Acum C# a ajuns la versiunea 8. Daca ma intebi pe mine, C# are mult mai multe chestii misto decat Java, iar update-urile vin cu o frecventa mult mai mare.

Limbaj multi platforma

Nu in ultimul rand, acum poti realiza aplicatii scrise in C# atat pentru Windows prin .NET Framework , cat si sa targetezi mai multe sisteme operare prin .NET Core. Au apus vremurile in care din cele 2 limbaje rivale, doar Java era multiplatforma.

Am enumerat cele mai importante aspecte pe care le vad eu. In orice caz, am observat ca atunci cand se prezinta un limbaj, se iau in calcul si cate joburi sunt valabile in acel moment pe acel limbaj. Eu nu o sa fac asta, dar doar vreau sa te asigur ca exista o cerere de programatori pe C# mult mai mare decat numarul lor.

Fii destept si fa alegerea corecta.

Cod sursa